START arrow DIRK IN DE GEMEENTE arrow Denderklokjes stappen Tongenslijperstocht  
Navigatie
START
DIRK IN DE GEMEENTE
DIRK IN HET PARLEMENT
DIRK ALS DIRK
CONTACT
ZOEKEN
LINKS
CURRICULUM VITAE
Links
De Ploeg
www.goedeledecock.be
Lē - JongProgressieven
Denderklokjes stappen Tongenslijperstocht PDF Afdrukken E-mail
vrijdag, 2 november 2007

WJC Denderklokjes organiseert samen met het gemeentebestuur van Lebbeke een actieweekend rond de trage wegen. Tijdens hun vijftiende Tongenslijperstocht krijgen in Denderbelle een drietal oude buurtwegen een naam.

 

Het gemeentebestuur van Lebbeke startte in de vorige legislatuur al een beleid rond trage wegen op. "De komende jaren willen we het netwerk trage wegen nog sterk uitbouwen", zegt schepen van Cultuur Dirk De Cock (spirit). "Omdat zij meer status en aanzien krijgen met een officiële naam, hebben we nu drie wegen een nieuwe naam gegeven."

 

Voor die naamgeving deed De Cock, een germanist, onderzoek naar de vroegere namen en betekenis van deze buurtwegen. Hiervoor gebruikte hij onder andere de Atlas der Buurtwegen uit de jaren 1840 en enkele plaatsnaamkundige boeken.

 

De gemeenteraad keurde drie namen goed: Kwade Steekbaan, Patmoeswegel en Vossenwegel. "Buurtweg 18, gelegen tussen de Damstraat, de Vondelstraat en de Bellestraat staat beschreven als de Quaysteek baen, dat verwijst naar moeilijk te bewerken grond", legt De Cock uit. "In de nieuwe spelling wordt dat dus Kwade Steekbaan. De Patmoeswegel aan buurtwegen 159, 160 en 161 verwijst naar de familienaam Moens en Pat (Poiët) naar vader. De vos in Vossenwegel in Denderbellebroek verwijst waarschijnlijk naar een bos dat er ooit was."

Tijdens de vijftiende editie van de Tongenslijperstocht van WJC De Denderklokjes, kun je deze wegen voor de eerste keer verkennen. De wandeltochten starten tussen 9 en 15u aan zaal Brouwerij in Denderbelle.  

www.denderklokjes.be 

BRON: Raf Moortgat,  Gazet van Antwerpen, 27 oktober 2007, p. 26