START arrow DIRK IN HET PARLEMENT arrow Oranje-blauwe strategie in Vlaams parlement  
Navigatie
START
DIRK IN DE GEMEENTE
DIRK IN HET PARLEMENT
DIRK ALS DIRK
CONTACT
ZOEKEN
LINKS
CURRICULUM VITAE
Links
De Ploeg
www.goedeledecock.be
Lē - JongProgressieven
Oranje-blauwe strategie in Vlaams parlement PDF Afdrukken E-mail
donderdag, 29 november 2007

Vandaag stond het interpretatief decreet geagendeerd in de commissie onderwijs. De Franstalige partijen lieten al weten dat het stemmen van dat decreet als “een derde kaakslag” zou worden aangevoeld.  Vlaams volksvertegenwoordiger Dirk De Cock verwerpt de manier waarop N-VA, CD&V en Open VLD probeerden spirit en sp.a te gebruiken voor hun vertragingsmanoeuvres op vraag van de federale onderhandelaars.

 

De Franstalige basisscholen in de faciliteitengemeenten worden betaald door de Vlaamse gemeenschap. De inspectie gebeurt echter tot  vandaag door de Franse gemeenschap. Vlaanderen is al jaren vragende partij om de controle in Vlaamse handen te geven met als argument dat wie betaalt ook de controle via leerplan en inspectie moet kunnen uitoefenen. Met het interpretatief decreet willen de Vlaamse meerderheidspartijen dit eindelijk rechtzetten.

De timing is natuurlijk voor de oranje-blauw onderhandelaars heel ongelukkig.  De Vlaams oranje-blauwe onderhandelaars en in hun voetspoor de Vlaams volksvertegenwoordigers van hun respectieve partijen hebben de boodschap van de Franstalige collega’s  duidelijk gehoord.  Kris Van Dijck vroeg een hoorzitting aan om zo de stemming te kunnen uitstellen. Hij argumenteerde  dat hij via die hoorzitting de Franstalige betrokkenen wou informeren over de goede bedoelingen van de Vlaamse partijen met dit decreet. Ten eerste is dit een oneigenlijk gebruik van een hoorzitting, aangezien die dient om de volksvertegenwoordigers te informeren. Ten tweede gelooft spirit niet dat N-VA zo naïef is te geloven dat men na meer dan dertig jaar discussiëren, de Franstaligen zal overtuigen van het Vlaamse standpunt door een aantal sprekers in het Vlaams parlement uit te nodigen.

 

“We hadden duidelijk aan collega Van Dijck laten weten we niet wilden meespelen in zijn poging tot vertraging. Hij wist dat spirit en sp.a niet akkoord gingen met de hoorzitting en toch heeft hij dit ter stemming gelegd. Hij dwong ons mee te stappen in zijn vertragingsmanoeuvres. We hebben gekozen om ons niet te desolidariseren van de Vlaamse meerderheid en hebben ons onthouden. Waardoor N-VA, CD&V en Open VLD nog een meerderheid hadden”, aldus Dirk De Cock.

 

Bij de regeling van de werkzaamheden probeerde men echter de hoorzitting op de lange baan te schuiven. Dirk De Cock en de collega’s van sp.a hebben hierop een stemming gevraagd met het pleidooi om het normale ritme van de werkzaamheden te volgen. De hoorzitting is hierdoor toch volgende week geagendeerd.

 

Dirk De Cock: ”We wilden ons niet laten gebruiken voor de oranje-blauwe federale logica. Het Vlaams parlement moet zijn eigen agenda bepalen. Dat ze ons nu terechtwijzen dat we deloyaal zouden zijn ten opzichte van de Vlaamse meerderheid is toch wel de wereld op zijn kop.”