START arrow DIRK IN DE GEMEENTE arrow BLIJDORP EN WILLY VAN BUYTEN STELLEN TENTOON  
Navigatie
START
DIRK IN DE GEMEENTE
DIRK IN HET PARLEMENT
DIRK ALS DIRK
CONTACT
ZOEKEN
LINKS
CURRICULUM VITAE
Links
De Ploeg
www.goedeledecock.be
Lē - JongProgressieven
BLIJDORP EN WILLY VAN BUYTEN STELLEN TENTOON PDF Afdrukken E-mail
zaterdag, 6 oktober 2007
Toespraak door de heer Dirk de Cock, Vlaams volksvertegenwoordiger en eerste schepen van Lebbeke. 

Mijnheer de burgemeester, Mijnheer de directeur, collega’s uit het College van Burgemeester en Schepenen, collega’s uit de gemeenteraad en uit de O.C.M.W.-raad, geacht provincieraadslid, Eerwaarde heer Deken, beste kunstenaars, beste leerkrachten en begeleiders, beste ouders, organisatoren en medewerkers,
beste aanwezigen, 
Dames en heren, 


Wie kent Blijdorp nu niet? Reeds 37 jaar zijn zij - met centra in Dendermonde, Buggenhout en Roemenië - een thuis voor personen met een verstandelijke handicap. Zowel kinderen, jongeren als volwassenen kunnen er terecht. Zo worden de kinderen opgevangen in het internaat, het semi-internaat, Buso of BLO. De volwassenen verblijven in het dagcentrum, het tehuis voor niet-werkenden, het beschermd en begeleid wonen.

Binnen de dagcentrumwerking wordt er zowel in leefgroepen gewerkt als in ateliers. Binnen deze ateliers worden – onder begeleiding van deskundige begeleiders – kunstwerken vervaardigd die absoluut mogen gezien worden. Tekeningen, schilderijen, beeldhouwwerken; alles komt aan bod! 
Dagelijks komen een aantal deelnemers samen in het keramiek- en crea-atelier; waar hen de verschillende soorten klei-, verf- en tekentechnieken aangeleerd worden. 

Zij mogen terecht trots zijn dat ze tot dergelijke geweldig mooie resultaten komen! Bij het bekijken van de prachtige werken wordt ik in mijn hoedanigheid als schepen van cultuur en als schepen van onderwijs wel echt heel uitgedaagd. 

Dames en heren, ik ga met de losse pols doorheen de tentoonstelling:Christiaan Dierick, gestileerde figuren met een gevederde slang motief, figuren met lange dassen; Marie-Louise Vansantvoet, een kleurige aquarel met tulpmotief; Jolie Smekens en Lien Turner een adembenemend takkenmotief op aluminiumfolie symboliseert de samenbundeling van krachten. De ontzettend mooie en kleurrijke keramische werken van Timmy Van Hoywegen, Anna-Maria Sommers, Joeri Roels, Nicolas Van Pee, Jürgen Eeckhoudt, met zijn uitdagende tennisfiguur, Boudewijn van Keer met de rokende Hobbits, Olivier Boivin met de extreem vragende figuren; Stefaan Huylebroeck en Patrick Cooreman met de expressie van diepe zieleroerselen en bij Stefaan vooral buikige figuren waar ik mij thuis bij voel. Bart De Muyter, keramische figuren met grijphanden om te omarmen, te koesteren om vast te nemen; Bert Meersman: precolumbiaanse keramische figuren.
Opnieuw over naar de schilderwerken: Pascale Van Camp, clowneske figuren met sprekende ogen en een mooie snor; Carla De Keyzer, Mondriaanachtige compositie; Ingrid De Visscher, mooi abstract motief over zwijgen en toch spreken; Vanessa Majchrzyck: Gustav Klimptachtige compositie met vierkantjes en rechthoekjes en gestileerde man; Elien Amelinckx: streepmotief; Annick Van Extergem: iets als de conceptie; Lynn Moens: “met velen”; Marina Peeters: knopen; Frank Talboom: “hoofd vol vraagtekens”; Bart Meersman “Napoleoni in Brussel” 1690; Bruno De Roovere: het thema van de hond met leiband, maar ook van de ongebonden grommende wolf; Alaoui Nifesa: kleurrijk streep- en bolletjesmotief; Leen Adriaansens: witte en zwarte zwaan op een vijver in een weide met schapen.
Lies Sanders: ineengestrengeld bloemenmotief; Veerle Van Der Stappen: ‘figuur achter de gordijnen’; Gino Baert: merrie met veulen; Annick Van Herrewege: boten op het water bij zwaar weer. 

2 jaar geleden bestond Blijdorp 35 jaar. Ter gelegenheid van deze verjaardag trokken zij met een eigen reizende tentoonstelling naar de zes steden en gemeenten waar deelnemers van Blijdorp wonen.
Dit initiatief was toen zo een succes dat in een mum van tijd alle kunstwerken verkocht waren! 

Ook in de jaren hierna zaten de kunstenaars – want dat zijn ze echt wel – niet stil. Voor de tentoonstelling in Lebbeke haalden zij nogmaals hun creatieve ideeën boven, om te laten zien op de tentoonstelling H’art 07. Ditmaal doen ze dit echter niet alleen. Zij worden vergezeld van Willy Van Buyten, de grootvader van één van de kindjes die in Blijdorp naar school gaat. Hij stelt zijn kunst niet alleen tentoon; hij verkoopt hem ook om daarna de opbrengst aan Blijdorp te schenken. Willy Van Buyten: zeeschappen, landschappen, sneeuw- winter en herfsttaferelen, stillevens met bloemen, fruit, met Chinese vaas; neerhoftaferelen, sfeerbeelden van het landelijke leven met neerhofdieren, de hond, de kat de eend met kleintjes, de voortzetting van het idyllische leven. Het kantklossen en de garnaalvisser. 

Uit naam van het gemeentebestuur van Lebbeke wil ik graag de kunstenaars, organisatie en medewerkers feliciteren met deze unieke tentoonstelling! 

De mooie compositie deed me denken aan de dichter Paul Rodenko,Ik ben ervan overtuigd dat hij in zijn gedicht “Jij-mei” een sfeerbeeld geeft dat ons dichter brengt bij de gedachten van “Blijdorp”.  

PAUL RODENKO
 
Jij-mei
Ik mors je over al mijn paden liefste
jij-rood de rozen en jij-blinkende het blauw
jij-kano's in de blik van elke vrouw
jij-beelden in parijzen van het water
jij-lentebroden in de manden van de straten
jij-kinderen die met een hoofdvol mussen
achter de zonnebal aandraven
jij-mei jij-wij
jij-herteknieën van de zuidenwind 
Ik juich je sterrelings. 

Of nog het korte gedicht van Jan Hanlo: “Ik noem je bloemen etc.”

JAN HANLO 
 
Ik noem je bloemen etc. Ik noem je: bloemen
ik noem je: merel in de vroegte
ik noem je: mooi
ik noem je: narcissen in de nacht
waaroverheen de wind strijkt
naar mij toe

ik noem je: bloemen in de nacht

 

Dan rest mij enkel nog u te bedanken voor uw aanwezigheid.Geniet nog van het optreden van “The Activitys” en kijk uw ogen uit bij de prachtige kunstwerken van de kunstenaars van Blijdorp! Ik beveel u aan in de handen en de woorden van de directeur van Blijdorp (Geert Buellens) Dank u.