START  
Navigatie
START
DIRK IN DE GEMEENTE
DIRK IN HET PARLEMENT
DIRK ALS DIRK
CONTACT
ZOEKEN
LINKS
CURRICULUM VITAE
Links
De Ploeg
www.goedeledecock.be
Lē - JongProgressieven
RSS
WAKkerste gemeente PDF Afdrukken E-mail
woensdag, 28 april 2010

Vorige vrijdag begon WAK (= de Week van de AmateurKunsten). Dit jaar dingen wij in finale mee naar de titel: "WAKkerste gemeente van Vlaanderen" tegen Lommel.

Op 8 mei zullen we weten wie de titel: "WAKkerste gemeente van Vlaanderen" in de wacht sleept.

 Hieronder mijn toespraak ter gelegenheid van de workshopavond in De Biekorf.

 

Mijnheer de burgemeester, collega’s uit het college, de gemeente- en de O.C.M.W.-raad, beste mensen van de cultuurdienst, beste mensen van de Gemeentelijke Raad voor Cultuurbeleid, beste WAKKERS, geachte dames en heren,

Alweer steekt een gigantische culturele bries op boven onze gemeente, vanuit alle hoeken waaien beoefenaars van de amateurkunsten aan. Tijdens deze week van de amateurkunsten, waarvan wij in Lebbeke een periode van een half jaar maken, staat heel wat op het getouw. Er zijn ook weken van intense voorbereiding aan te pas gekomen, waarbij zowel in de stilte van de ateliers, als in de heel erg interactieve workshops heel wat energie opborrelde. Er is vergaderd, het draaiboek werd steeds meer geactualiseerd tot wat het vandaag uiteindelijk geworden is. Iedereen heeft het gevoel, dat WAK iets is wat nooit afraakt, en dat is het natuurlijk, WAK brengt dit jaar, maar bracht ook tijdens de voorbije jaren heel wat creativiteit op gang, het is een vaste waarde geworden binnen de brede culturele context  van onze gemeente. Over wat er vanavond allemaal te doen is en de workshops waarin dat allemaal zal gebeuren en onder leiding van wie die workshops staan, daarover zal onze cultuurbeleidcoördinator Wendy Van den Abbeele u straks inlichten. Zelf wil ik het nog even hebben over bepaalde interacties die de lange termijn visie van cultuur in onze gemeente schragen. Zo is er de schildersmarathon hier in de tuin van De Biekorf, waar tal van schilders zich voor engageren en die in de kiosk plaatsvindt. Jos Vanhenden is er de motor van. Het is de bedoeling dat onder meer die kunstwerken, samen met nog andere kunstwerken uit Lebbeke, Buggenhout en Dendermonde vanaf de derde week van september tot half november de boorden van de Dender aan de sluis van Denderbelle versieren onder het thema Aquart.  Aquart is de opvolger van Brouwart en Loco-art en is dus een samenwerkingsinitiatief op vlak van Beeldende Kunsten tussen deze drie gemeenten. Ook deze editie belooft, net als beide voorgaande,  een succes te worden.  Ook Kunst in de Winkel is een beproefde manier om kunst in contact te brengen met het brede publiek. Duivel-doet-al Willy Van Ransbeeck heeft hier samen met de cultuurdienst menig uur aan voorbereid. Vanaf morgen zullen in niet minder dan 56 handelszaken zo’n 30 kunstenaars tentoonstellen. Het hele gamma is aanwezig, tot zelfs livekunst toe. Er is ook een tamelijk lange fotosessie met modellen en de interactie ervan met het publiek bij “Kleding Octaaf”, waarbij fotoclub Ontspanner haar beste beentje voorzet. Morgen is ook het begin van de erfgoedtweedaagse, waarbij de Oudheidkundige Kring van Wieze het carnaval tijdens de twintigste eeuw in de kijker plaatst onder het thema “FAKE”. In de Pastorij van Wieze kan u die tentoonstelling gaan bewonderen, terwijl er een sterke link met WAK werd gemaakt door schilderijen van een aantal schilders op te hangen die het thema “Maskers” in velerlei facetten aan bod lieten komen.

Ook de voorbereidingen om jonge mensen uit het deeltijds onderwijs in contact te brengen met kunst waren een schot in de roos. In het keramiekatelier van de “Versteende Stilte” stond onder de leiding van Linda Cocquyt, de oven roodgloeiend, het resultaat kan u straks bewonderen. Ook in het schildersatelier van “De Geus” gonsde het van bedrijvigheid onder het toeziend oog van Jos Vanhenden, ook die werkjes hangen hier aan de wanden.  An Cami heeft al enkele kinderen laten werken rond kurk en zal straks in de workshop hiermee verder doen.

Dames en heren, André Callebaut zette vanmiddag onder meer de schildermarathon in gang en dat schilderij prijkt al aan de ingang van De Biekorf.

Dames en heren, tijdens de voorbije weken vonden al heel wat workshops plaats. De WAK muziek ter voorbereiding van de 101 gitaren en van de verscheidene versies van het WAK-lied onder leiding van Gunther Van Lierop waren van die aard dat ook de dansers niet konden achterblijven. U mag nog een paar keer voorproeven.

U ziet voor u een heel tevreden schepen van Cultuur. Boekegem en WAK spannen de kroon voor een heel hoogstaand cultureel jaar in onze gemeente.

In naam van het gemeentebestuur wens ik eenieder die hier aan meewerkt, alle amateurkunstenaars, de mensen van de cultuurdienst, alle medewerkers voor en achter de schermen, de academie, het Joc, de Bib., de Technische Dienst, en vooral ook u allen in de zaal of aan het werk in de belendende percelen, hartelijk te danken voor zoveel culturele inzet en spirit. Ik wil hierbij echt niemand vergeten.

Nog een Haiku als uitsmijter:

 

WAK, WAKKER, WAKKERST

Trappen van vergelijking

Lebbeke ten top

 

Ik dank u.

Dirk De Cock,

Schepen van Cultuur,

23 april 2010