START arrow DIRK IN HET PARLEMENT arrow Lightrail Aalst - Sint-Niklaas  
Navigatie
START
DIRK IN DE GEMEENTE
DIRK IN HET PARLEMENT
DIRK ALS DIRK
CONTACT
ZOEKEN
LINKS
CURRICULUM VITAE
Links
De Ploeg
www.goedeledecock.be
Lē - JongProgressieven
Lightrail Aalst - Sint-Niklaas PDF Afdrukken E-mail
zondag, 29 juni 2008

VlaamsProgressieven Waas&Dender is tevreden met de komst van de snelbusverbinding tussen Aalst, Dendermonde en Sint-Niklaas, maar ziet dit slechts als een overgangsmaatregel.  De partij vraagt dat de verschillende gemeenten in de regio hun schouders zetten onder de vraag naar een lightrailverbinding.

 

LightrailVervoersmaatschappij De Lijn investeert binnenkort in een snelle verbinding tussen Aalst, Dendermonde en Sint-Niklaas. “Dit zal de mobiliteit tussen het Waasland en de regio Aalst ten goede komen. Het openbaar vervoer tussen deze regio’s is momenteel slecht uitgerust. Het ontbreken van een rechtstreekse treinverbinding verplicht reizigers over te stappen in Gent-Sint-Pieters of in Brussel. Dit is verre van ideaal”, aldus partijsecretaris Wouter Van Bellingen uit Sint-Niklaas.  “Een groot hiaat in Vlaanderen is het regionaal openbaar vervoer over het spoor. Op dit moment investeert De Lijn in snelle busverbindingen om zo een aantal missing links in te vullen. Maar voor die missing links kunnen in de toekomst ook snelle, lichte treinen en sneltrams – of  ook lightrails – een oplossing bieden.”

Enkele jaren geleden werd het idee van lightrails nog negatief geëvalueerd door een studie van de NMBS. Maar een meer recente studie bewijst dat lightrailverbindingen wel degelijk hun nut hebben binnen ons openbaar vervoer. Aan een snelbus verbinding zijn immers een aantal nadelen. Aalsters gemeenteraadslid Geert Verdoodt: “Concreet in het geval van de toekomstige snelbus Aalst-Sint-Niklaas is er het probleem van het beperkt aantal busstroken op het traject. Die stroken zijn exclusief voorbehouden voor de bussen. Maar onze snelbus zal het merendeel van de tijd echter mee tussen het gewone verkeer moeten en dus ook tussen de vele files. Andere nadelen zijn de verschillende verkeerslichten en de tragere snelheden in de centra. Een lightrail daarentegen heeft vrije baan en haalt ook hogere snelheden.” VlaamsProgressieven ziet de snelbus dan ook als een welgekomen tijdelijke maatregel in afwachting van een lightrail.

 

Op dit moment zijn er in opdracht van de Vlaamse overheid drie spoortrajecten bestudeerd om een lightrailverbinding op uit te voeren: Zeebrugge-Brugge-Lichtervelde, Antwerpen-Boom-Puurs en Gent-Eeklo-Maldegem.  “Het zal echter pas aan de volgende Vlaamse regering zijn om concrete investeringsbeslissingen te nemen. Het is dan ook van groot belang dat de betrokken gemeentebesturen, de provinciale overheid en onze regionale parlementsleden over de partijgrenzen heen actief bepleiten dat er ook in onze regio een lightrailverbinding komt. Met de vele oude spoorbeddingen is er zeker ruimte voor. Ik zal alvast de minister van Mobiliteit hierover ondervragen”, deelt Vlaams volksvertegenwoordiger Dirk De Cock nog mee.