START arrow DIRK IN HET PARLEMENT arrow Vraagtekens rond timing werken aan N446 en de Durmebrug  
Navigatie
START
DIRK IN DE GEMEENTE
DIRK IN HET PARLEMENT
DIRK ALS DIRK
CONTACT
ZOEKEN
LINKS
CURRICULUM VITAE
Links
De Ploeg
www.goedeledecock.be
Lē - JongProgressieven
Vraagtekens rond timing werken aan N446 en de Durmebrug PDF Afdrukken E-mail
maandag, 14 april 2008

DurmebrugIn het recente fietspadenrapport van het Nieuwsblad staat niet geheel onverwacht de onveilige Durmebrug met stip genoteerd als slecht fietspad. Ondanks eerdere berichten over de verbreding van de brug ter hoogte van Sint-Anna blijft er heel wat onduidelijkheid volgens Vlaams volksvertegenwoordiger Dirk De Cock (spirit). Hij hoopt binnenkort - na drie schriftelijke vragen aan de betrokken ministers - eindelijk complete helderheid te verkrijgen in dit dossier.

In oktober stelde Dirk De Cock zijn eerste vraag over de Durmebrug aan minister Crevits. Hij hield daarbij een warm pleidooi om snel ook de Durmebrug aan te pakken. De Cock toonde zich tevreden met de verschillende geplande investeringen om de verkeersveiligheid te verbeteren op de N446. Zo zullen tussen de Acacialaan in Waasmunster en de aansluiting met de N470 in Dendermonde fietspaden worden aangelegd, evenals twee rotondes. Maar De Cock liet ook zijn ongenoegen blijken over het feit dat de Durmebrug nergens was opgenomen in de plannen. Het leek hem totaal onlogisch om één van de meest onveilige punten voor fietsers op dit stuk van de N446 niet aan te pakken in het pakket van werken.

Dirk De Cock: “Eind november antwoordde de minister me dat de mogelijke investeringen aan de Durmebrug nog werden bestudeerd. Vreemd was wel dat de burgemeester van Waasmunster rond diezelfde periode stellig beweerde dat de minister, hem had beloofd brug tegen 2009 te vernieuwen. Ik vroeg de minister opnieuw om meer uitleg.”

Dirk De Cock kreeg deze week eindelijk antwoord. Het antwoord bevestigt wat recent in de kranten stond. De Durmebrug wordt aangepakt in 2010.  De vernieuwing van de Durmebrug zal bestaan uit een vervanging van de bestaande bovenbouw door een nieuwe vakwerkbrug. De nieuwe brug zal breder zijn dan de bestaande zodat ook op de brug voldoende brede fietspaden kunnen aangelegd worden.

 

Recente ontwikkelingen zorgen echter voor nieuwe vraagtekens. In februari vertelt de informatieambtenaar van Hamme dat de werken aan N446 uitgesteld zijn tot 2010.

Dit kan belangrijke gevolgen hebben voor de verschillende dossiers.  Minister Katleen van Brempt verklaarde immers enkele maanden geleden dat “het verbreden van de Durmebrug niet gelijktijdig met de aanleg van de nieuwe fietspaden kan gebeuren.”  Ook minister Crevits stelt  dat werken aan brug zullen aansluiten op de aanleg van fietspaden langsheen de N446.

 

Dirk De Cock: “Minister Crevits houdt in haar antwoord op mijn vraag nog geen rekening met het feit dat de fietspaden niet meer in 2009 worden aangelegd. Terwijl dit toch al een tijdje geweten is. Aangezien die werken opgeschoven zijn naar 2010, vrees ik dat de vernieuwde Durmebrug pas voor 2011 zal zijn. En wat zijn de gevolgen voor de aanleg van de twee rotondes en de rioleringswerken?”

 

Een ander element dat uit de aandacht is geraakt, zijn de tijdelijke maatregelen in afwachting van de vernieuwing van de brug. Enkele jaren geleden werden verkeersremmers  en een zone 50 beloofd ter hoogte van de brug. Zo zou de veiligheid toch al gedeeltelijk verbeterd worden. Minister Crevits herhaalt deze belofte aan Dirk De Cock. Binnen het kader van het fietspadenproject zijn deze beloofde tijdelijke maatregelen nog steeds voorzien. Ook dit roept nieuwe vragen op aangezien het fietspadenproject pas vanaf 2010 zal doorgaan.

 

“Op dit moment heb ik nog een vraag lopende over de timing van de verschillende dossiers. Wat is de invloed van de vertraging van de aanleg van de fietspaden voor de aanleg van de 2 rotondes, voor de rioleringswerken en voor de vernieuwing van de brug. Ik hoop dat het antwoord van de betrokken ministers definitief duidelijkheid brengt voor de omwonenden. Door met zijn allen de druk op de ketel te houden kunnen we hopelijk sneller zorgen voor een verbetering van de veiligheid op deze weg”, aldus nog Dirk De Cock.