START arrow DIRK IN DE GEMEENTE arrow «Sardienen hebben meer comfort»  
Navigatie
START
DIRK IN DE GEMEENTE
DIRK IN HET PARLEMENT
DIRK ALS DIRK
CONTACT
ZOEKEN
LINKS
CURRICULUM VITAE
Links
De Ploeg
www.goedeledecock.be
L² - JongProgressieven
«Sardienen hebben meer comfort» PDF Afdrukken E-mail
donderdag, 14 februari 2008

trein overvolDe pendelaars die om 16.45 uur vanuit Brussel-Noord naar Lebbeke sporen, klagen. “We zitten als sardienen in een blik en niemand doet er iets aan”, zegt Danny de Fauw. Hij schreef, namens verscheidene treinreizigers, een boze brief naar de NMBS.

 

Sinds de NMBS haar treinregelingen aanpaste, is het voor Lebbeekse pendelaars een hel om 's avonds de trein in Brussel-Noord te nemen. “Het gaat om de trein Geraardsbergen-Dendermonde”, zegt Danny De Fauw. “Die rijdt over Brussel, waar wij opstappen, en stopt daarna ook in Lebbeke. Veel Lebbekenaren, die in Brussel werken, nemen deze trein.” 

Vroeger waren er geen problemen. Toen was er een trein vanuit Brussel met enorme capaciteit, die vertrok om 16.40 uur. Om 16.48 volgde nog een kortere trein. Maar de NMBS wijzigde die situatie tot één trein om 16.45 uur. “Hoewel de NMBS twee extra rijtuigen toevoegde, is er niet genoeg plaats. De capaciteit beslaat slechts de helft van de twee afgeschafte treinen.”

 

Verontschuldigingen

 

De pendelaars zitten nu opeengepakt in de gangen, zelfs in eerste klasse moeten ze rechtstaan. “En dat van Brussel-Noord tot het station van Merchtem, dus na acht haltes. Treinbegeleiders durven gewoonweg niet langskomen om kaartjes te knippen. Onlangs riep de treinbegeleider zelf om dat hij zich verontschuldigde voor de overvolle trein. Zegt dat niet genoeg?”, vraagt Danny De Fauw zich af.

 

De Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers en de Lebbeekse volksvertegenwoordiger Dirk De Cock (spirit) kaartten het probleem aan bij de NMBS. Beiden schreven een brief. “Dat gaf de Lebbeekse pendelaars even wat hoop, dat de situatie zou worden opgelost, maar er is nog altijd niets veranderd”, stelt De Fauw vast.

 

“De politiek die de NBMS voert, is schandalig. Het lijkt erop dat ze met opzet veel mensen op één trein duwt, vanuit de veronderstelling dat die reizigers dan van pure armoede wel een trein op een ander uur zullen zoeken en het probleem zichzelf oplost. Maar zo werkt het niet. Maar mensen zitten vast aan werkuren.”

 

In naam van boze Lebbeekse pendelaars schreef De Fauw nu ook zelf een brief aan de NMBS. “Ik heb me daar bij vroegere problemen nooit de tijd en moeite voor getroost, maar nu kan het niet langer. De situatie is onverantwoord en verdient een afdoende oplossing. Klantgericht is dit alleszins niet.

 

BRON: Nele Dooms, Het Laatste Nieuws, 14 februari 2008, p. 16