START arrow DIRK IN DE GEMEENTE arrow Cultuurschepen De Cock geeft trage wegen nieuwe naam  
Navigatie
START
DIRK IN DE GEMEENTE
DIRK IN HET PARLEMENT
DIRK ALS DIRK
CONTACT
ZOEKEN
LINKS
CURRICULUM VITAE
Links
De Ploeg
www.goedeledecock.be
Lē - JongProgressieven
Cultuurschepen De Cock geeft trage wegen nieuwe naam PDF Afdrukken E-mail
zondag, 3 februari 2008

Enkele recent geopende trage wegen in Lebbeke krijgen een naam. De namen komen er op advies van schepen van Cultuur Dirk De Cock (spirit), die na opzoekingswerk enkele voorstellen indiende.

 

Buurtweg 18, tussen de Damstraat, Vondelstraat en Bellestraat, heet voortaan 'Kwade Steekbaan', verwijzend naar de harde grond van de weg waar boeren moeilijk met een spade konden in steken. De buurtweg in Denderbelle Broek wordt 'Vossenwegel' genoemd. Vos verwijst naar Vorst, Middelnederlands voor woud of bos. De buurtwegen die de Lindekensstraat, Fabriekstraat, P.F. De Naeyerstraat en Klein Antwerpenstraat verbinden, vormen samen de 'Patmoeswegel'. Moes zou verwijzen naar de familienaam Moens en Pat (Poiët) naar vader.

De Cock pleegde wat opzoekingswerk in de Atlas der Buurtwegen uit 1840 en enkele plaatsnaamkundige boeken om tot zijn voorstellen te komen. «Ik deed wat onderzoek naar de vroegere benamingen van de wegen. Zo leer je wat bij over de geschiedenis van je gemeente. Zo'n historische naam geeft ook extra charme aan deze trage wegen», zegt De Cock, die met zijn voorstellen naar de Heemkringen en de Cultuurraad ging. De gemeenteraad keurde de definitieve namen voor de trage wegen goed.

 

BRON: Nele Dooms, Het Laatste Nieuws, 2 februari 2008, p. 40